/
A hastáncról » Honnan ered a hastánc
Hastánc

Honnan ered a hastánc?

Orientális, vagyis keleti. Eredetét tekintve viszont nem arab, s jóval az iszlám előtti időkből származik. Azokból az időkből, amikor a nő volt a legtiszteletreméltóbb lény a földön, mivel képes arra, hogy életet adjon. A matriarchális társadalmakban, termékenységi kultuszokban fejlődött ki ez a mozgáskultúra, az ókori keleti civilizációkban.


Kik táncolták régen?

Először csak papnők táncolták templomi szertartásokon szigorúan zárt, női közösségekben. Majd amikor ezek a kultuszok felbomlottak, a vallási tánc elkezdett világiasodni, bekerült a népek táncába. A különböző törzsek, népek csak ünnepnapokon, valamilyen rendkívüli eseménykor (esküvő, születés) táncolták.

Hastánc
Hastánc

Ma kik táncolják?

Az Észak-Afrikai és a Közel-Keleti törzsek néptáncában benne van a mai napig.
Hastánc
Az iszlám terjedésével, az arab lakta területeken a nők maguk között, zárt közösségben kezdték táncolni, és táncolják a mai napig, egymás szórakoztatására.
Hastánc
Egyiptomban hagyomány táncosnőt hívni az esküvőre, ugyanis ha az ifjú pár megérinti a táncosnő hasát, az termékenységet jelent.
Amerikába az 1893-as Chicago-i világkiállítással került az orientális tánc, ami alapján kifejlődött a mai amerikai színpadi hastánc.
Hastánc
HastáncEurópába a kelet kutatói, vagyis az orientalisták vitték hírül. Mai modern, a nagyközönségnek szánt szórakoztató stílusa Egyiptom gyarmatosításának köszönhető. A huszadik század elején Kairóban Badia Masabni libanoni asszony megnyitotta a Casino Operát, ahol orosz balettmesterek és európai koreográfusok segítségével a néptáncból revütánc lett, s ebből fejlődött ki a mai európai színpadi hastánc.
Hastánc


Hazánkban rendkívül népszerű egyaránt a fiatalok és az idősek körében; anyukák és lányaik, nagymamák, és kismamák is örömmel táncolják a testre és lélekre gyakorolt, széles körben elismert pozitív hatása miatt.
Hastánc
Hastánc

/